Kolonlar bir binanın ana taşıyıcısıdır. Hasarlı olan bir bölgeye güçlendirme yapmak için mantolama dediğimiz kolon güçlendirmesi yapılır. Mantolama adı üzerinde kuşatmak demektir. Bir nevi o bölgeyi sarıp yeniden güçlendirmek demektir. Manto çelik için ve betonarme yapılar için yapılmaktadır. Mantolama yaparken güçlendireceğiniz bölgenin hangi amaca uygun olup olmadığı saptanmalıdır. Her iki tür manto türünün de tasarımı kadar yapımı da büyük önem teşkil etmektedir. Güçlendirme projesindeki kolon güçlendirme yani, mantolama detayları son derece titizlikle ve bilinçli yapılmalıdır. Örneğin beton dayanımı düşük ve döşemede özellikle kolonlarda derin harita çatlakları oluşabilir. Bunun sebepleri çeşitlilik gösterse de sebep bunlardan biridir. Bu hasarlı kolon bölgesinde, uygun mantolama yapıldığı takdirde hasar etkisiz hale getirilebilir. Mantolama yapımındaki küçük bir hata mantoyu hiç yapamamış gibi de olabilir bu yüzden çok büyük bir titizlikle çalışılmalıdır. Bu noktada uzun yıllardır hizmet veren Oftek İnşaat firmamız, sizlere profesyonel hizmet sunmaktadır. Kolonlarınızı gönül rahatlığıyla firmamıza teslim edebilir ve kendinizi güvence altına alabilirsiniz.
Manto Çeşitleri
Çelik manto ve betonarme manto olarak iki kısımda incelenir. Bunlar ,betonarme manto ve çelik mantodur.
Betonarme manto: betonun içinde boy donatı etriyesi bulunan yerimdeki kolonun olduğu bölgeyi adeta kuşatan bir sistemdir. Örneğin 60*60 bir kolon varsa, bu kolona bir takım hasardan dolayı mantolamaya ihtiyaç duyulduğunda, kolon boyutları 60*60 tan daha büyük olmalı ki bu kolon güçlendirmesi yani mantolama adını alsın. Mantolama yapılmadan önce yerinde ki güçlendirme yapacağınız kolon beton kabuk tabakası dediğimiz kabuk betonu kurulmalı ve akabinde mevcut donatıya en az boyuna donatının yarısı kadar donatıya kaynak yapılmalıdır. Böylelikle kolon güçlendirmesi yaptığınız kısımdaki kolonda hem moment hem eksenel yük kapasitesi arttırılabilir.
Çelik manto: Çelik manto betonarmeye göre daha maliyetlidir. Yapımı aynı şekilde zordur. Çelik mantolarda moment aktarımı sağlanamamaktadır. Yerinde olan çekik kolon köşelerine Çelik korniyer ve kaynakla birleştirilen lamalardan oluşturulur. Çelik korniyerler, eksenel yüke katkıda bulunur yatay lamalar ise sargı görevi görür.
Kısacası kolon güçlendirme yapacaksanız, betonarme ve çelik için ayrı ayrı mantolama dediğimiz kolon güçlendirmesi yapmalısınız. Hem betonarme hem de çelik kolon güçlendirmesi yapılırken son derece titiz çalışılmalıdır. Güçlendirme projeleri son derece titizlikle çözülmeli ve sahada da uygulaması bu yönde yapılmalıdır.