Deprem analizi, yapıyı tanımak ve herhangi bir tehlikenin söz konusu olup olmadıgını saptamak amacıyla ayrıntılı bir arastırma ve hesap yöntemidir.
Analiz ekibimiz mevcut mimari ve yapısal sistem rölövesinin çıkarılması, donatı türü, donatı detayları ve malzeme özelliklerinin belirlenmesi, beton sınıfı ve zemin durumunun tespitinden sonra mevcut yapının elde edilen veriler ve rölöve temel alınarak çözümlenmesi ve yapı güvenliginin saptanması, yapı güvenligi yeterli bulunmuyorsa, onarım ve güçlendirme yöntemleri ile ilgili seçeneklerin olusturulmasını saglayıp size en dogru sonucu vermek için çalısmaktadır.
Bina Deprem Analizini Kimler Yapar?
Bina deprem analizi, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan deprem analizi yapan firmalara yaptırılabiliyor. Peki, bina deprem analizi nasıl yapılıyor?
Bina deprem analizi için, ilk olarak binanın genel durumu belirlenmelidir. Genel durum olarak karşımıza çıkan bina yaşı, Genel durum şekli ve yapılış tarzı dikkate alınıyor. Ardından sonra binanın taşıyıcı sistemi yerinde ölçümler (röleve) yapılarak belirlenerek, yapının zemin durumu araştırılıyor ve kullanılan malzemelerin (beton, demir vs.) kaliteleri belirlenir. Bu tespitler sonucu elde edilen veriler ve bilgisayar programları vasıtasıyla modellenerek yapının deprem altındaki davranışları incelenerek daha çok hasarı nereden. Alıp hasara uğrayacağı tespit edilmektedir. Ardından binanın dayanımı be hesaplamalar sonucu uygun olmayan böylesi için durum tespiti yapılarak rapor halinde sunulmaktadır.
Bir Binayı Deprem Analizi Yaptırmak İçin Nerelere Başvurulmalıdır?
Mevcut binanızın deprem dayanıklılığını test ettirmek için iki seçenek mevcuttur. Bunlardan biri Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya bir diğeri ise deprem analizi yapan özel, uzman bir şirketle anlaşmaktır. Oftek inşaat olarak uzman ve güvenilir kadromuz ile deprem analizini son derece önemsemekteyiz.
Deprem Analizi Nasıl Yapılır?
Uzman ekipler tarafından, bazı durumlarda binayı ayrıntılı bir biçimde incelemesi ve karot almadan röntgen yöntemini kullanması yeterli olabiliyor. .Fakat öngörülemeyen durumlarda Yapının zemini, temeli, kirişleri, duvarları, kolonları ve statik özellikleri üzerinde ayrıntılı inceleme yapılır ve rapor halinde sunulur.
Kısacası özetlemek gerekirse, Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için, deprem analizi yapınızın deprem anındaki durumunu bilmeniz açısından gereklidir. Binanızın ömrünün dış yükler altında ne kadar daha dışarıdan gelen yüklere dayandığını bilmeniz için hasar tespiti yaptırarak, uygun metotlar ve uzman ekipler çerçevesinde deprem analizi yaptırmanız son derece önem taşımaktadır.