Bulunduğumuz coğrafya deprem bölgesinde olduğu için yapılarımızı da depreme dayanıklı olarak yapmamız gerekiyor. Yapıların depreme daha dayanıklı olması için birden fazla yol mevcut. Bu yollardan en uygunu kullanılarak depremden korunmak mümkün hale gelebilir. Ülkemizde depreme karşı dayanıklı yapılan binaların sayısı her geçen gün artıyor. Öyle ki artık depreme dayanıklı olmayan binalar yıkılıyor ve baştan yapılıyor. Yapısal güçlendirme binaların gerekli önlemler alınarak daha güçlü olmasını sağlar. Bilinçsizce ve denetimden uzak olan yapılar bu işlem sayesinde daha güçlü ve güvenilir hale gelebiliyor. Bu işlem ile yapıya bazı destekler uygulanır binanın depreme ve rüzgara karşı olan direnci maksimuma çıkarılmaya çalışılır. Peki hangi binaların yapısal güçlendirmeye ihtiyacı vardır?
Bina Yapısal Güçlendirme Gereken Binalar
Bu binalara örnek verilecek olursa en başta tarihi yapılar diyebiliriz. Bu yapılar depreme vb. afetlere karşı dayanıklı yapılmadığı için kesinlikle yapısal güçlendirme işlemine taabi tutulması gerekmektedir. Tarihi yapıların korunması gayet önemlidir bu yüzden maliyetten kaçınılmaz. Tarihi yapılardan sonra ofislere, apartmanlara, mağazalara örnek verebiliriz. Söz konusu bu yapılar olunca maliyet tabi ki de önemli oluyor. Bizler uzman ekiplerimiz ile yapılarınızı uygun analizlerden geçirerek en uygun işlemleri uyguluyoruz. Yapılarınızı depreme ve afetlere karşı daha dayanıklı ve hazırlıklı hale getiriyoruz. Yapısal güçlendirme aşamalarında araştırma ve analiz kısmı çok önemlidir. Uygun analizlerin yapılması gerekli işlemleri de beraberinde getirecektir. Oftek İnşaat olarak böylece gereksiz operasyonlardan kaçınarak hem yapınızı hem de cebinizi korumuş olacağız.
Bina Yapısal Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Yapısal Güçlendirme operasyonunun ilk aşaması doğru ve kapsamlı yapılan bir analizdir. Bu analiz sonucu hangi aşamaların uygulanacağı belirlenir. Bu güçlendirme operasyonlarına paslı demirler, beton kesitleri de dahil edilir. Onarımın yapılması için gevşek ve dökülen beton kısımlar kontrollü bir şekilde yapıdan alınır. Gerekli operasyonun uygulanması için yapının eksik yönleri temizlenir böylece yeni atılacak betonun daha sağlam tutması amaçlanır. Özellikle paslanmaya karşı yapı iskeletini oluşturan demirlere kimyasal sıvılar sürülür. Bu kimyasallar paslanmayı önlemiş olur. Yapının kolonları da bu işlemlere taabi tutulur. Böylece yapı daha dayanıklı bir hale gelmiş olur.